+45 24 85 12 70
Olieboring i Hvanstrup


Af Per Lyngby


I december 1975 begyndte Dansk Undergrunds Consortium (DUC) at bore efter olie på en mark ved Hvanstrup nord for Farsø. Det skete i bestræbelserne på at finde olie under det danske fastland. Man havde tidligere forsøgt 6-7 andre steder i landet - uden held.

Men nu rejste et boretårn sig i landskabet ved Hvanstrup og kunne i det små lede tankerne hen på Texas, hvor olietårnene står side om side.

Erfaringsmæssigt vidste DUC, at sådan et projekt ville påkalde sig publikums opmærksomhed. Der blev derfor etableret en stor parkeringsplads, så man kunne undgå uheldige situationer på den trafikerede landevej, hvor oversigtsforholdene heller ikke var optimale.

En “kondisti” førte ned til selve borepladsen, hvor det røde boretårn arbejdede i døgndrift i de to måneder, det tog at arbejde sig ned til 3 kilometers dybde, hvor man håbede at finde det sorte guld. På pladsen var opstillet en tidligere biblioteksbus, som indeholdt 25 siddepladser, hvorfra publikum kunne se forskellige billedserier om olieboring og - produktion. Desuden var der på stedet en telefon, hvor man kunne indtale spørgsmål, som man så ville få besvaret pr. brev nogle dage senere.

Farsø Kommunes borgmester, B. Nielsen-Man, kom i sin nytårsudtalelse ind på de igangværende olieboringer, som kunne være et lys i en ellers mørk tid med stigende arbejdsløshed.

- Der bliver jo boret efter olie her i kommunen i disse dage. Det er DUC, der borer ved Hvanstrup, og de regner med at være nede i de jordlag, hvor der er chance for at finde olie, omkring 10.-12. januar (1976, red). Det kunne være vældig spændende, om vi i 1976 blev en oliekommune. Så jeg tror, mit nytårsønske skal være, at DUC’s mange anstrengelser endelig må krones med held, så de finder olie ved Hvanstrup, sagde B. Nielsen-Man i et interview med Aalborg Stiftstidende.

Men borgmesterens ønske blev ikke opfyldt. Der blev ikke fundet olie ved Hvanstrup og snart efter var boretårnet atter væk og det vesthimmerlandske “Klondyke” et stykke historie.