+45 24 85 12 70
V. Hornum

20-02-2023

Byvandring med afstikker til chokoladebakker.

Femte etape i Tour de Vesthimmerland for herre og hund foregik i Vester Hornum, som ligger ca. 7 kilometer nord for Farsø. Byen ligger 4-5 kilometer vest for stationsbyen Hornum, medens der er et godt stykke til Øster Hornum, som ligger øst for Nibe. Der bor små 550 mennesker i Vester Hornum.


 

Vi parkerede ved stadion, hvorfra vi tog turen mod nord - forbi byens købmand og helt ud til skolen. som ligger i udkanten af byen. Den er, akkurat som fire andre skoler i kommunen, truet af lukning. Faktisk foreslog skolens bestyrelse selv den løsning i efteråret, angiveligt fordi man kan se, hvilken vej det går med børnetallet på skolen. Det fik dog de lokale borgere op på barrikaderne, så nu er der valgt en ny bestyrelse, som skal i gang med at overbevise politikerne om, at der er grundlag for en skole i byen. I samme forbindelse kæmper man også for at bevare den lokale købmandsforretning, hvor den nuværende købmand har bebudet, at han stopper.

I efteråret 1980 var jeg ude i min første praktik i forbindelse med min uddannelse på Ranum Statsseminarium. Jeg tilbragte 3 uger på Vester Hornum Skole, hvor jeg bl.a. havde matematik og historie i de lavere klassetrin. Året efter var jeg i praktik på den nystartede idrætsefterskole i Haverslev, og så var der ingen tvivl, jeg skulle ikke være folkeskolelærer men efterskolelærer, hvilket jeg har været i 30 år, indtil jeg stoppede sidste sommer - de seneste 28 på idrætsefterskolen i Haverslev, hvor jeg gennem årene har haft en del elever fra netop Vester Hornum.

Fra skolen gik vi forbi Vester Hornum Hallen og tilbage til byens hovedgade, inden vi drejede op ad Risevej, hvor der i udkanten af byen er en fin udsigt. Herfra gik vi til et villakvarter, som er bygget vest for hovedgaden, formentlig i 70’erne og 80’erne at dømme på husenes arkitektur. For en gammel matematiklærer er det jo en ren fornøjelse at stå i et vejkryds mellem Parallelvej og Vinkelvej!

Fra villakvarteret tog vi en afstikker via et grønt område med bålplads, hvor det så ud til, at man holder byens Sankt Hans bål. På den anden side af det grønne område ligger en lille skov med “Chokoladebakkerne” - sikkert et navn, det har fået på grund af de lyngklædte skråninger inde i skoven.
 
Området ligger også godt for den lokale FDF/FPF-gruppe, som har deres hus lige op af skoven. I øvrigt er FDF'ere ikke meget for, at man kalder dem spejdere - uagtet, at det de foretager sig stort set er det samme, som spejdere gør. Det er mit indtryk, at gruppen i Vester Hornum er aktiv og velfungerende og har været det gennem rigtig mange år. Så sent som søndag stod den for en fastelavnsgudstjeneste i hallen.


 

Nemo snuser til "Chokoladebakkerne"...

Tilbage i byen gik vi omkring Kirkebakken og hen forbi kirken der, som mange af de andre på egnen, er bygget i 1100-tallet. Den har naturligvis også gennemgået ændringer gennem årene bl.a. er der kommet et tårn til så sent som i 1943. Der findes velbevarede og bevaringsværdige kalkmalerier i kor og kirkerum.


 

Foruden skolen er det mest byens fodboldbane, jeg har haft kontakt med - her blev der spillet en del drabelige kampe i såvel ungdoms- som seniorårene. I dag er klubbens seniorhold slået sammen med IK Vest fra Ranum og Overlade og er at finde i serie 4.


 

Tilbage på parkeringspladsen ved sportspladsen tog vi et hurtigt kig på Huset, som bl.a. lægger lokaler til udfoldelser for lokale amatørmalere og biavlere. Ikke langt derfra holder byens ungdom til i lokaler, som rummer en e-sports forening.


Engagerede borgere er blevet hædret for deres indsats i og for byen.

 
Hund og herre kunne godt mærke, at turen omkring Chokoladebakkerne, trak tænder ud, så vi delte en sandwich, medens herren nød den medbragte kaffe og Nemo fik lidt vand.